domenica 13 giugno 2021

ROMANIA - FESTIVITATEA ULTIMULUI CLOPOTEL

 

Festivitatea de absolvire a promoției 2021, Colegiul Romano-Catolic Sf. Iosif, în prezența ÎPS Aurel Percă

In sărbătoarea Preasfântului Trup și Sânge al lui Cristos, în Biserica Sfânta Tereza a Pruncului Isus din București a avut loc Festivitatea Ultimului Clopoțel, pentru absolvenții claselor a XII-a de la Colegiul Romano-Catolic din București, promoția 2021.

În fiecare an, această festivitate începe cu o Sfântă Liturghie, celebrată, până acum, de unul sau mai mulți preoți profesori. Noutatea din acest an, care a sporit solemnitatea festivității, a constat în faptul că Sfânta Liturghie a fost prezidată de Arhiepiscopul Mitropolit de București, ÎPS Aurel Percă. Alături de Înaltpreasfințitul, au concelebrat Pr. Gabriel Popa, secretar arhidiecezan, Pr. Ion Riba, director spiritual al Colegiului Sfântul Iosif, Pr. Eduard Bucur și Pr. Iulian Butnariu, ambii profesori la Colegiul Romano-Catolic Sfântul Iosif.  Pe lângă cei 44 de absolvenți ai claselor a XII-a, au participat în număr mare cadre didactice și părinți ai absolvenților, precum și câțiva reprezentanți ai elevilor din clasele a XI-a, meniți să fie martori ai evenimentului și să poarte mai departe această tradiție.

Cântecele liturgice, în cea mai mare parte cântate în limba latină de absolvenții colegiului și acompaniate la orgă de profesorul Eduard Chenciu, au sporit fastul și frumusețea Sfintei Liturghii. La omilie, ÎPS Aurel Percă a subliniat coincidența fericită între sărbătoarea zilei în care Biserica mulțumește Domnului pentru darul cel mare al Euharistiei și această Liturghie prilejuită de încheierea cursurilor liceale, la care absolvenții, însoțiți de profesorii și de părinții lor, aduc mulțumire Domnului pentru toți anii de școală petrecuți în Colegiul Romano-Catolic Sfântul Iosif.

La ofertoriu, în afară de pâinea tradițională, de vin și de roadele câmpului, absolvenții au adus la altar prinosul muncii lor: cele două cataloage ale claselor a XII-a,  în care au rămas înscrise notele și absențele lor din acest an școlar, dar mai ales numele lor, înscrise deja în Cartea de onoare a Colegiului.

În contextul lecturilor liturgice specifice zilei, din Vechiul și Noul Testament, aceste frumoase daruri aduse în mod solemn de tinerii noștri la altar le aminteau, probabil, unora dintre ei de sărbătoarea iudaică Șavuot, celebrată la sfârșitul lunii mai sau început de iunie, când vechii evrei, după ce culegeau primele spice de grâu și primele fructe coapte, le aduceau Domnului la templu, ca ofrandă de mulțumire pentru roadele pământului și pentru darul inedit al Torei și al Alianței de pe Sinai; totodată le aminteau de mielul pascal jertfit de evrei an de an, imagine a Mielului fără pată, dăruit nouă prin Cruce și rămas cu noi în Euharistie. Semnificația ofertoriului a devenit cu atât mai grăitoare pentru aceia dintre absolvenți care, voind să se bucure pe deplin de roadele acestei zile, au cerut cu puțin înainte de Liturghie Taina Reconcilierii. Am văzut în ochii unora dintre ei, după Împărtășanie, zorile vieții noi și bucuria actualizării Noului Legământ.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Sora Rodica Miron CIN, directoarea Colegiului Sfântul Iosif, a mulțumit Înaltpreasfințitului pentru că a onorat Colegiul Sfântul Iosif, prezidând această Liturghie prilejuită de încheierea clasei a XII-a, dar și pentru toată deschiderea, solicitudinea sau preocuparea pe care le-a manifestat neîncetat față de problemele și realitățile din școală.

După binecuvântarea finală de la sfârșitul Sfintei Liturghii, a urmat festivitatea de premiere a celor mai buni dintre cei buni, la care a asistat și ÎPS Aurel Percă, alături de preoții concelebranți. S-a intonat imnul Colegiului Romano-Catolic, Ad maiorem Dei gloriam, urmând ca cele două diriginte să strige pentru ultima oară cataloagele claselor a XII-a A și a XII-a B.

După acest moment emoționant, s-au înmânat premiile. În acest an, au absolvit liceul 44 de elevi: 22 dintre ei, absolvenți ai profilului teologic, specializarea Ghid turism religios și tot 22 de elevi cu profil real, specializarea științele naturii.  A fost un an rodnic, cu medii de absolvire foarte mari, astfel că 23 dintre elevii claselor a XII-a au avut media generală peste 9.00, iar șeful de promoție, Konrad Gyorfi Kapronczai, media generală 10.00. Cea mai mică medie de la ambele clase a fost 7,52. Cei doisprezece absolvenți care au finalizat întreg parcursul școlar de doisprezece ani în Colegiul Sfântul Iosif au fost nominalizați și răsplătiți cu diplome de fidelitate. În anul școlar 2020-2021, în urma inspecției ARACIP, cele două specializări noi de la nivel liceal au fost acreditate prin ordin de ministru, urmând a produce efecte din septembrie 2021.

Au fost înmânate diplome speciale pentru absolvenții clasei a XII-a, profil teologic, specializarea Ghid turism religios, care au fost implicați în proiectele internaționale derulate de școală în ultimii ani și au obținut rezultate frumoase, dar mai mult decât atât, au lăsat o impresie deosebită, de tineri bine formați, cu un comportament și o ținută remarcabile, cu o viață spirituală profundă. Datorită lor, Colegiul Sfântul Iosif din București a încheiat parteneriate internaționale și are un nume bun în cadrul Rețelei de licee europene Giovani idee, dar și în cadrul Uniunii Mondiale a Profesorilor Catolici (UMEC).

Festivitatea de joi, 3 iunie, s-a încheiat cu înmânarea Cărții de onoare. După ce s-a intonat imnul Colegiului Romano-Catolic Sfântul Iosif, Konrad Gyorfi Kapronczai, reprezentantul claselor a XII-a din anul școlar 2020-2021, a înmânat cartea de onoare șefului de promoție de la clasele a XI-a, Andrei Stârcea, care a promis, în numele colegilor săi, că va face tot posibilul ca, prin comportament, ținută și învățătură, să mențină bunul nume al Colegiului Romano-Catolic din București.

Înainte de a pleca, ÎPS Aurel Percă i-a salutat încă o dată pe toți cei prezenți, le-a urat mult succes tinerilor, atât la apropiatele examenele, cât și pentru întreaga lor viață, asigurându-i că îi va purta în gând de rugăciune. La final, Excelența Sa a dorit să facă o fotografie împreună cu absolvenții, cu cele două profesoare diriginte ale claselor a XII-a, Claudia Roban si Adriana Gorgos, cu directorii și alți profesori prezenți.

Va urma o perioadă intensă pentru acești tineri, care au crescut frumos în școala de la umbra bisericii. Deja pentru absolvenții profilului teologic examenele vor începe săptămâna viitoare, cu susținerea proiectului pentru certificarea calificării profesionale nivel 4, Ghid turism religios, în urma căreia vor obține deja certificatul de ghid pentru turismul religios. Vor urma apoi probele scrise din cadrul examenului de bacalaureat, unde sperăm să obțină cu toții rezultate cât mai frumoase. Le urăm succes și îi susținem cu rugăciunea pe acești tineri frumoși care își iau zborul spre viitor!

 

Sr. Rodica Elena Miron CIN
Director al Colegiului Romano-Catolic Sfântul Iosif


 

Nessun commento:

Posta un commento